tisdag 2 mars 2010

Om man verkligen vill hjälpa Afghanistan...

...borde man införa strängare lagar för narkotika och försöka minska konsumtionen av detta. Afghanistan står för en stor del av världens opium och heroinraffinering (http://www.drugnews.nu/article.asp?id=2466). Droghandeln finansierar ofta terrorister och kriminella gäng som hotar landets stabilitet och säkerhet.

Det har debatterats en hel del i Sverige om vi ska ha soldater i Afghanistan, men väldigt sällan om andra möjliga åtgärder. Att bara ha bistånd går inte på grund av dagens instabila läge, men att bara förse landet med fler militärer är inte heller någon långsiktig lösning. Jag tror personligen mycket på utbyte och handel mellan länder för att börja bygga upp ett välstånd. Om Sverige skulle börja handla med andra varor från Afghanistan skulle andra kunna följa efter och snart skulle droghandeln minska i betydelse för staten. Det handlar om att hjälpa ett land att hjälpa sig själv, inte om att pumpa in pengar som försvinner spårlöst eller att belägra landet med militär.

Dessutom skulle en lagskärpning i många Västländer kunna strypa droghandeln. Varför är det nödvändigt för ex. Danmark att ge ut gratis heroin till missbrukare när man vet varifrån det kommer från början? Skärp lagarna istället och ge vård åt de som behöver!

Det drogliberala och barnsliga beteende som finns i många länder i Väst kostar en massa människor livet och orsakar onödigt lidande i en mängd redan fattiga länder. Sluta upp att vara så förblindade och se drogerna för vad de är; skadliga substanser som inte bara skadar den som använder dem utan alla andra omkring också, även folk på andra sidan jordklotet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar