onsdag 10 mars 2010

Droger gynnar brottssyndikat

Hörde igår på nyheterna att odlingen av maruijana gått upp dramatiskt i Sverige och att denna i huvudsak drivs av organiserad brottslighet. Slutsats: Ökad liberalisering av droger skadar inte bara de som brukar dem i högre utsträckning, de gynnar även kriminella ligor.

Ska vi acceptera det? Ska vi stillatigande se på när droghandeln nästlar sig in i samhället steg för steg? Självklart går vartenda öre av försäljningen till olaglig verksamhet och brott.

Jag tror starkt på två orsaker:
1. Ökad drogliberalisering - ända sedan vi gick med i EU (och säkert fanns en trend tidigare) har vår drogpolitik gått i en riktning; liberalisering. Alla vackra ord om att vi skulle få behålla vår restriktiva politik var bara skitsnack från makthungriga politiker som så snabbt som möjligt ville få in Sverige i EU för att få vara med och leka med de stora grabbarna. Svek, Svek, SVEK.

2. Öppnare gränser - jag är inte den som är för murar mellan länder, men någonstans får vi betala ett högt pris för våra icke-existerande gränser pga Schengen-samarbetet. Allt möjligt kan numera ta sig in och ut ur landet utan att tullen kan kontrollera det. Dessutom sparas det allt oftare in på tullens resurser vilket gör att droger ännu lättare tar sig in via olika kanaler (detta gäller även t.ex. människohandel).

Jag blir så grymt besviken på alla politiker som säger en sak men gör en helt annan. Varför kan de aldrig tänka längre än näsan räcker? Egoismen lyser med bländande styrka.

Jag vill inte vara totalt pessimistisk, så visst kan det här lösa sig. Men det krävs att väljarna ställer sina politiker till svars för deras loja beteende och totala brist på långsiktighet, annars blir det aldrig förändring. Om samma personer får sitta år ut och år in kommer de aldrig att lära sig och deras beteende får aldrig några konsekvenser. Tänk en bortskämd unge som biter folk i fötterna, så länge ingen tar ungen i örat kommer den aldrig fatta att dess beteende är fel och gör andra illa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar