fredag 19 mars 2010

Mycket nej till allt

Det är väldigt lätt som nykterist att klanka ner på allt som har med alkohol och droger att göra. Jag håller på att det allra mesta är negativt med dessa, men attityden kan bli lite "nej till allt". Det är svårt att finna bättre lösningar på drogers skadeverkningar än ett mindre utbud och högre pris på det som finns. Vi har ett statligt monopol i Sverige och det är bra, men krävs det inte något mer? Något som är anpassat efter vår tid.
Jag har många gånger lekt med tanken om att återinföra motboken (man får ta ut en viss ranson alkohol och när den kvoten är fylld får man inte köpa mer), men någonstans känns den metoden förlegad. Vi är så vana vid öppenhet och tillgänglighet nuförtiden, att hämta sin ranson över disk skulle snarast kännas som undantagstillstånd och krigstid. Men med en vara som alkohol kan vi inte ha tillgänglighet överallt, samhället skulle aldrig klara av de kostnader som skulle följa och massor av människoliv skulle krossas.

Så vad göra för att få bukt med drickandet utan förbud? Är det enbart upplysning som krävs? Ändra attityder och berätta om alla läskiga sjukdomar man kan få? Eller ska vi kräva att alkoholskatten höjs drastiskt?
Som vanligt är det väl något så tråkigt som en lagom blandning av allting. Det går inte att minska efterfrågan utan att minska tillgängligheten och höja priset. Men folk måste också få veta varför de bör sluta supa. Helt enkelt avglamourisera alkohol till den milda grad att det helt enkelt inte är kul längre, samtidigt som det blir för svåråtkomligt för att det ska vara värt mödan.
Rökning är ju inte lika hett längre. Media, hälsoforskning, avskräckande bilder på skrumpnade lungor och ekonomiska styrmedel har tillsammans fått rökning att bli oattraktivt. Samma sak skulle kunna ske med alkoholen. Börjar man sticka hål på myten och samtidigt ökar restriktionerna borde det kunna gå ganska snabbt att minska skador och kostnader för något som egentligen är totalt onödigt i vårt samhälle. Ett cancerframkallande medel, som luktar och smakar illa och inte får någon att varken bli snyggare eller trevligare.

1 kommentar:

  1. Bra resonemang. Det fungerar inte idag att moralisera utan hellre lyfta fram fiskvårdsagumentet, som du så klokt lyfter fram i ditt. Knyt gärna an till det ännu mer - du blir sjuk och ful om du dricer. Pröva yoga och massage och fika på stan med en vän när livet är tufft eller du bara behöver varva ner. Alkoholen dövar ett tag men är en dålig komnpis. Sen finns ju solidaritetsaspekten också, något som int eär helt fel att lyfta fram i vår narcisstiska tid. Grattis igen till att verkligen ha kommit in på banan!

    SvaraRadera