söndag 7 mars 2010

Cannabis - inget annat än en lögn

Lyssnade på radion idag och hajade till när det i programmet Godmorgon Världen! började talas om legalisering av cannabis i Kalifornien i USA (lyssna här: http://www.sr.se/sida/gruppsida.aspx?programid=438&grupp=9316&artikel=3488144). Man menar att industrin och försäljning av cannabis redan är så stor att man lika gärna kan legalisera alltihop.
Visst har man hört argumenteringen förut? Droger förekommer tyvärr i vårt samhälle dagligen och medför en massa konsekvenser. Hur många brott begås inte där det är droger inblandade och hur många liv förstörs inte pga droger...
Att stark lagstiftning och regleringar hjälper är inget snack om saken, inget kunde vara mer effektivt än en stark stat i detta fall. Legalisering gör att det accepterat att använda droger och samhällets kostnader för skadorna ökar i så snabb takt att man ofta får svårt att avsätta resurser till alla de som faller ned i missbruk och egentligen skulle behöva behandling. Det skapas en ond cirkel och för att bryta den behövs ofta - just det - regleringar och ett återinfört förbud.

Det finns dessutom en föreställning om att cannabis skulle vara en lättare drog och om man jämför med ex. heroin kanske det är så. Men en studie på unga i Australien visar att cannabis kan ge upphov till både allvarliga psykoser och hallucinationer, just unga är särskilt känsliga (http://www.drugnews.nu/article.asp?id=5814)
Ofta är cannabis också en inkörsport till tyngre droger och droganvändandet i USA har ökat på senaste tiden, vilket bryter en positiv trend (http://www.drugnews.nu/article.asp?id=5820). Att cannabis har legaliserats i flera delstater skulle kunna ha bidragit till detta.

USA ligger ofta före oss i tiden med trender och åsikter. Vi bör därför vara extra uppmärksamma om liknande drogliberala tongångar börjar höras här. Sverige har en tradition av restriktioner sedan befolkningen höll på att supa ihjäl sig på 1800-talet. Men mycket har ju förändrats även här pga av EU-medlemskapet som tvingat på oss en annan syn på droger och drickande.
Men droger kan aldrig någonsin bli positivt om man ser till vilka skador det för med sig för både individer och samhälle. Inget kan rättfärdiga att släppa sådana krafter lösa. Stränga regler och behandling till missbrukare tillsammans med upplysning om vad droger faktiskt gör med kroppen och psyket är det bästa vi kan åstadkomma utan att kräva ett totalförbud. Historien visar trots allt att ett sådant inte har fungerat vidare bra heller...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar