söndag 7 mars 2010

Spritreklam... eller drogreklam?

Under rubriken "Mer pengar satsas på spritreklam" (DN ekonomi 2010-03-06) går bl.a. detta att läsa:
"Jämfört med andra länder är reklam för alkohol fortfarande en relativt begränsad förseelse i Sverige. I tidningar, till exempel, får annonserna inte spela på "känslor eller stämningar" enligt lag. TV är dock en mer framkomlig väg, eftersom samtliga reklamkanaler utom TV4 sänder från England och lyder under brittisk lag som tillåter alkoholreklam. De senaste åren har Kanal5 och TV3 börjat sända alltmer tv-reklam för alkoholhaltiga drycker."

Alkohol är som sagt en drog. Om vi nu tänker oss att denna artikel handlade om en annan drog än alkohol, så skulle detta textstycke kunna ha låtit såhär:
"Jämfört med andra länder är reklam för droger fortfarande en relativt begränsad förseelse i Sverige. I tidningar, till exempel, får annonserna inte spela på "känslor eller stämningar" enligt lag. TV är dock en mer framkomlig väg, eftersom samtliga reklamkanaler utom TV4 sänder från Landet X och lyder under X:s lag som tillåter drogreklam. De senaste åren har Kanal5 och TV3 börjat sända alltmer tv-reklam för droger."

Skulle inte många reagera helt annorlunda än idag, om detta gick att läsa i en tidning? Jag är helt säker på att merparten av Sveriges befolkning skulle brista ut i ett ramaskri, med tanke på att det anses fullt tillåtet att glamorisera alkohol, men helt otänkbart att legalt marknadsföra andra droger. Är det inte paradoxalt?

4 kommentarer:

  1. Haha, jag det låter ju mer extremt!

    Menas förseelse eller företeelse?

    SvaraRadera
  2. Jävla bra inlägg där, precis det många inte tänker på! Så alla hycklare kan jag gå och dra sig någonstans

    SvaraRadera
  3. Precis! Alkohol är lika mycket en drog som alla andra droger, dessutom väldigt beroendeframkallande. Skulle den inte varit en accepterad norm sedan århundraden hade handel och publicitet kring den varit förbjuden precis som det är med alla andra beroendeframkallande droger.

    SvaraRadera
  4. Jag skrev inte inlägget, men jag tror det ska vara företeelse. Det verkar mest logiskt!

    SvaraRadera