söndag 14 februari 2010

Nyktra alternativ oviktiga?

Vissa har flera gånger klagat på sådant jag skriver, eftersom de anser att frågor om alkoholfritt och nyktra tillhåll är "oviktiga" frågor i alkoholdebatten. Jag själv anser att vissa frågor självklart kan vara viktigare än andra, men att frågor skulle fullständigt oviktiga bara för att de inte välter hela världen, kan jag inte hålla med om.


Varför skulle det inte vara viktigt att skaffa likvärdiga nyktra alternativ i ett alkoholkulturellt samhälle? Hur kan man lobba för att fler skall ta sig i kragen och dricka sundare eller till och med bli nyktra, när man inte har likvärdiga nyktra alternativ att erbjuda dem? Hur skall alla de "svagare" personerna, som är fångade i alkoholkulturens grupptryck, kunna bryta sig loss och stå upp för att de vill vara nyktra, om de inte känner att de backas upp av att nykteristerna är en grupp som tar plats i samhället?

Jag tycker att det låter befängt att kasta sådana här frågor i sjön bara för att de inte rör hälsorisker och dödsfall. Nykterism handlar inte bara om ett moraliskt ställningstagande, det handlar också om att kunna ha gränslöst kul utan alkohol, att träffa andra nykterister och verkligen rocka loss utan sprit! Om det är någonting som behöver brytas så är det väl fördomen om att nykterister är insnöade och tråkiga bara för att de inte dricker... och på vilket sätt kan man göra det bättre än att lyfta frågor som gör nykterism roligare i vardagen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar