lördag 13 februari 2010

Ge mig nyktra klubbar och barer! ;D

Apropå alkoholfri dricka, så har jag alltid tyckt att det saknas en sak här i Stockholm och i hela Sverige för den delen: Alkoholfria klubbar och barer, för alla dem som har lust att festa nyktert för en kväll eller två!


En sådan här klubb eller bar skulle naturligtvis inte bara vara till för nykterister, utan för alla som har lust att festa nyktert... oavsett om det är för hela livet, en vecka, en kväll eller en timme. I en sådan klubb eller bar skulle det också vara lätt att smita undan allas frågor om varför man inte dricker just den dagen/kvällen/timmen/veckan. För svaret är ju givet: "Men hallå, vi är ju på en nykter klubb/bar! Här kan man ju inte dricka alkohol!". ;)

Självklart är det viktigt att vi nykterister går ut och festar där alla alkoholpåverkade människor finns också, för att visa dem att det faktiskt är helt ok att festa nyktert. Jag menar på inget sätt att vi ska lägga av med det, bara för att jag föreslår införandet av nyktra klubbar och barer! Vad jag menar är endast att det är viktigt att det finns nyktra alternativ i samhället. Ju fler nyktra alternativ det finns till de alkoholinfluerade alternativen i samhället, desto roligare och lättare blir det självklart att vara nykter... oavsett om det är för en kväll eller hela livet.

Bara det faktumet att nyktra alternativ finns kan i många fall göra väldigt stor skillnad. Grupptryck är tyvärr en stor del av den mänskliga naturen och även en stor del av alkoholkulturen. Men med en nykter klubb eller bar signalerar man utåt till alla som gillar att vara nyktra 24/7 eller bara ibland att de inte är ensamma, att de också räknas. Ju fler nyktra alternativ som skapas, detso mer ok blir det att vara nykter, i och med att de nyktra alternativen överhuvudtaget existerar och därmed synliggör en grupp som annars lätt dränks i mängden.

Om det finns klubbar och barer för dem som dricker alkohol, tycker jag att det är en självklarhet att det borde finnas för dem som vill vara nyktra också. Nyktra klubbar och barer kanske inte kan lösa problemet med hela alkoholkulturen och alla problem som människors alkoholbruk skapar... men att skapa ett nyktert alternativ är definitivt ett litet steg på vägen mot att göra nykterism jämställt med drickande... och varje litet steg framåt, är mycket bättre än ett steg bakåt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar