fredag 12 februari 2010

Bag-inbox-samhället

Såg alldeles nyss på tv4:s Nyhetsmorgon och jivetvis poppar läskiga vingubben, Bengt Frithiofsson, och dregglar över sina uuunderbara viiiner. Själv höjer jag på ögonbrynen och undrar vad grejen är...? Han är en av dem som hjälpt till att skapa bag-in-box-samhället även om han inte är ensam.
MEN, det positiva är att Gudrun Schyman (hoppar runt i Let's Dance, men är också en av våra skarpaste politikerhjärnor) ska samarbeta med IOGT-NTO för att "upplysa om konsekvenserna av bag-in-box-samhället" som hon uttrycker det i DN. I tidngingen Dagen där denna lilla notis står på ledarsidan, önskar man Schyman lycka till och menar att det är en fördel att inte vara "en rosenkindad nykterist". Tyvärr är det ofta så att folk lyssnar mer på dem som druckit för mycket än för lite. Men självklart ska jag också önska henne lycka till, men jag tänker fortsätta upplysa trots att jag är en rosenkindad nykterist.

3 kommentarer:

  1. Yay! Go for it! Vi har ett viktigt budskap som inte skall behöva sjunka under ytan bara för att vi är "rosenkindade nykterister"! ;D

    SvaraRadera
  2. Ni tror seriöst inte att man faktiskt kan uppskatta ett vin för smakens skull?
    Att vinprovningar, vingårdar och dess traditioner världen över är något slags bakomliggande ondskefullt medel för att driva in folk i ett intelligensbefriat tillstånd?

    Allt är farligt i för stora mängder - allt bör brukas med förnuft.

    SvaraRadera
  3. Självklart tror vi inte att vingårdar etc. ingår i någon slags ondskefull världskonspiration. Men faktum kvarstår att så länge vinproduktionen finns i stor skala kommer den att bidra till alkoholproblem och negativa konsekvenser för samhället.

    Många klarar av att dricka ett glas vin till maten, men vad händer med de som inte klarar det? Därför måste man begränsa produktionen så att folk inte råkar illa ut.

    Lagar och regler stiftas för de tillfällen då det mänskliga förnuftet inte räcker till och för att skydda medborgarna från skador och förbättra samhället. Är det då inte ganska rimligt att man begränsar en drog som faktiskt är båda beroende- och cancerframkallande?

    En enskild vinproducent kan man inte ge skulden för alkoholens negativa konsekvenser, men många bäckar små bildar ett helt hav. Man kan inte låta folk drunkna i ett hav av alkohol.

    SvaraRadera