onsdag 27 januari 2010

Fylleförbud inomhus på krogar?

Detta inlägg är smått oseriöst. ;)

Jag läste i DN idag (Onsdagen den 27 Januari) att rökstoppet på krogarna har minskat antalet personer som dör av passiv rökning med mer än hälften, från 500 personer per år till 200 personer per år.

Om rökstoppet kan bidra till sådana positiva förändringar inom sitt område, trots att det inte är en speciellt komplicerad åtgärd, vad skulle då inte kunna åstadkommas gällande alkoholens alla skadeverkningar på samhället, individen och omvärlden?

Med små och enkla åtgärder som t.ex. mindre alkoholreklam och mer upplysning så kan kanske misshandel, förgiftning, mord, våldtäckter, ratfylla och andra negativa aspekter till följd av alkoholen minskas? Eller? Det är i alla fall det bästa man kan hoppas på, för jag tvivlar på att fylleförbud på krogar och dylikt är ett alternativ som skulle uppskattas så värst mycket av det alkohol-insyltade svenska folket. Det skulle förmodligen bli ett ramaskri om man ens nämnde minskad tillgång till alkohol och den dryckesvana som majoriteten fötts upp till att leva med som ett naturligt inslag i vardagen.

Hur skulle konsekvenserna se ut om det rådde fylleförbud inomhus på krogar? Skulle drickandet minska efterhand då, eller bara ske på annan plats? En ganska intressant och underhållande tanke, speciellt i samband med vintern, folk skulle springa ut i kylan som galningar... bara för att få dricka sin älskade alkohol och vara stupfulla utomhus. Om jag föreslog detta är jag säker på att jag skulle få "det förstör kulturen", "det förstör krogarnas syfte", "folk är säkrare när de dricker på krogar än utomhus" och dylikt till svar. Ja, så är det väl att leva i alkoholkulturens land. Eller? Ge mig svar på tal!

6 kommentarer:

  1. Hej Lisa och Mevelyn!

    Har inte något dirket svar på tal Mevelyn, utan vill mest säga att detta var ett bra initiativ fråm er. Viktigt att det är några unga som tar upp ämnet. En sak som jag tycker är konstig är att man för att komma till gränsen för den lägsta graden av missbruk sk "riskbruk" kan dricka upp till 14 glas vin för män och 12 tror jag för kvinnor. Ok, då kan man dricka två glas per kväll alla veckodagar, rätt mycket tycker jag. Hur många har inte ansvar för barn, tänk om man måste iväg till akuten med något barn, många har väl inte två föräldrar hemma, eller så har båda två druckit sina två glas. Nu vet jag att experterna säger att man främst är illa ute om man dricker dessa 12-14 i en följd eller två, och det är säkert sant. Kort sagt, jag tycker att gränsen är för generös, och innebär att många (om man lyssnar på auktoritärer, men det gör man nog vare sig man vill erkänna det eller ej, om man känner på sig att man dricker för mycket)kan fortsätta att dricka ganska mycket varje vecka med experternas goda minne!
    Hälsningar från Katarina Nordin

    SvaraRadera
  2. Måste ge en liten "info boost". Tekniskt sett så är det fylleförbud på krogar, om man redan är full så får man inte komma in och dricka mer. utan man blir tvungen att gå hem.

    Aitch.

    SvaraRadera
  3. Problemet med att minska alkoholreklamen och försäljningen osv är ju just det kapitalistiska samhälle vi lever i. :/ Företagen vill tjäna pengar till varje pris, i jämförelse bryr de sig inte om hur andra tar skada. Alkoholreklamen är ett stort problem i t ex U-länderna, där den faktiskt har bidragit till ett stort beroende. Många tar till flaskan istället för att försörja sin familj eftersom det är enklare, de blir beroende och hamnar i en destruktiv familj där allt slutar i katastrof. Men bryr sig företagen? Nä. Det är en stor industri och de vill ju inte gå emot sig själva. De tjänar ju faktiskt rätt bra. Väldigt bra.
    Förutom att ändra folks alkoholvanor kanske man också måste ändra den allmäna attityden till pengar och materialism? Det skulle bli en trevligare värld på alla sätt.
    (Ibland tycker jag verkligen inte om världen.)

    SvaraRadera
  4. Katarina: Vad kul att du gillar bloggen, sprid gärna vidare!
    Håller helt med om att gränserna för riskbruk är alldeles för vida - 14 glas i veckan är mycket. Dessutom kan jag inte se någon anledning att dricka så mycket utom rent egoistiska. Precis som du säger kommer folk omkring - särskilt barn - att lida av ens beteende. Alltså blir det bara ens ego man tillfredsställer.

    Aitch: Så är det visserligen, men den som är full och blir avvisad blir ju så klart förbannad och kanske går och klår upp någon istället... Då är det ju bättre att förhindra det genom att göra alkohol mer svåråtkomligt.

    Ria: Alkoholindustrin tjänar verkligen grova pengar och det är vansinnigt! En industri som livnär sig på att sälja cancerframkallande varor till folk och som leder till så mycket elände.
    Människovärde måste få gå före vinster och materiella hänsyn, det håller jag helt med om. Samtidigt är marknadskrafterna vårt bästa vapen. Ju sämre tillgång på alkohol desto högre pris och därmed sänkt konsumtion. Det är trots allt det enklaste sättet att få bukt med alkoholens skadeverkningar.

    SvaraRadera
  5. "Ria: Alkoholindustrin tjänar verkligen grova pengar och det är vansinnigt! En industri som livnär sig på att sälja cancerframkallande varor till folk och som leder till så mycket elände."

    Jag tror inte att det riktigt är meningen att det är cancerframkallande?
    Dessutom, vad idag är inte cancerframkallande enligt "nya rön och forskning"?
    Alkohol bör drickas med ansvar - allt är farligt i för stora mängder...

    SvaraRadera
  6. 'Alkohol bör drickas med ansvar - allt är farligt i för stora mängder...'

    ja eller hur. jag har hört att man blir tjock om man äter för mycket till exempel.
    och att man kan få hiv och dö av att älska med någon. bara efter en gång tillochmed.

    SvaraRadera