lördag 10 april 2010

Hur mycket är berusningens lycka värd?

Jag läste en väldigt intressant essä i DN den 21 mars 2010 av Olavi Hemmilä. Den berättar om att det finns ett litet land i Himalaya som heter Buthan. Istället för BNP (bruttonationalprodukt)/GNP (gross national product) har de en annan måttenhet som heter BNL (bruttonationallycka)/GNH (gross national happiness). Landets välstånd mäts alltså i lycka & livskvalitet istället för i pengar & materialistiska tillgångar. Mätmetoden för lycka är komplicerad och ständigt under utveckling. Man mäter bl.a. lyckan i 9 olika domäner: psykologiskt välbefinnande, ekologi, hälsa, utbildning, kultur, levandsstandard, tidsutnyttjande, samhällelig vitalitet och gott styre.

En stor anledning till att alkoholen är en drog som fortsätter att vara laglig och t.o.m. marknadsförs flitigt på många håll i världen är just att folk tjänar mycket pengar på det och inte är villiga att släppa sin enorma vinstmaskin, även om alkoholen skadar individer och samhället på många sätt. Så länge det lönar sig att tjäna pengar på alkohol så kommer hela alkoholindustrin att fortsätta att rulla på som den alltid har gjort. Den stora efterfrågan från folket kommer att finnas så länge reklamen och vinterna finns... och tvärtom.

Men föreställ er nu att merparten av länderna bytte ut sitt BNP mot BNL. Då skulle det plötsligt inte vara ekonomin och vinsterna som räknades längre, utan folkets välmående och livskvalitet. Allt som gjorde människor olyckliga skulle förkastas och t.o.m. förbjudas. Då skulle alkoholindustrin inte heller längre handla om huruvida alkoholen är en lönsam produkt och viktig ekonomisk faktor eller inte. Den stora frågan gällande alkoholen skulle istället bli: Innebär alkoholen verkligen välmående och livskvalitet för människorna, eller inte?

Det finns inget enkelt och enigt svar på den frågan. Många männsikor menar att alkoholen har stora fördelar, men många menar också att den innebär stora nackdelar. Jag tror att det i huvudsak skulle handla om en fråga som alla skulle behöva ställa sig själva i denna situation: Hur mycket är berusningens lycka värd? Skulle det för det första verkligen räknas som "äkta lycka", eller bara ses som fejk? Skulle berusningens lycka vara värd mer än alla de alkoholrelaterade trafikolyckor, vandaliseringar, mord, våldtäkter, misshandlingar, självmord, förgiftningar, beroenden, depressioner, krossade familjerelationer och olyckliga barndomar som finns? Är lyckan hos dem som klarar av att dricka "sunt" och leva i ett alkoholsamhälle utan att drabbas av dess verkningar, värt mer än olyckan hos alla dem som drabbas av alkoholens baksidor? Skulle berusningens lycka vara värd att många U-länder får förfalla p.g.a. att det är alkoholen som har den största makten i deras samhällen, istället för folkets sunda förnuft? Är berusningens lycka ens värd baksmällan efteråt, eller vetskapen om att det är en genväg till det man eftertraktar och eftersträvar?

Hur mycket är berusningens lycka värd? Finns det någon som vågar svara på den frågan?

3 kommentarer:

  1. Det är ju olika. Själv är jab numer beroende av alkohol för att inte må dåligt. Men jag dricker mig aldrig full.

    Mina tolkningar av fransk poesi.

    - Peter Ingestad, Solna

    SvaraRadera
  2. Jag tror vi måste sätta in alkoholen i ett större sammanhang. Det finns inga vi och dom helt enkelt det finns bara människor!

    SvaraRadera
  3. Det intressantaste är ju den där undersökningen som visade att folk inte blev så berusade som de trodde att de blev så OM man skulle försöka jämföra berusning och lycka så är ju alkoholkonsumtionen ett ännu större skämt:) sen om folk blir lyckliga för att de tycker att alkoholen de dricker smakar gott så har jag en liten hemlighet: det är vatten,mjölk,juice,läsk,alkoholfria alternativ,näktar,must,choklad,te och vissa sorters mineralvatten också:) gott alltså^^

    SvaraRadera